Thumbnail Kako rastline pijejo SLO
pexels cottonbro studio 4270231

Si se kdaj spraševal, kako rastline pijejo? Vodo črpajo iz zemlje s pomočjo korenin. Voda nato potuje po steblu vse do zadnjega listka rastline. Tudi, ko rastlina nima več korenin, lahko skozi steblo črpa vodo do svojih listkov in cvetov. Tako šopki v vazi z vodo ostanejo sveži dlje časa, kot če jih pustimo na zraku.


Voda običajno ne potuje navpično zaradi gravitacije. To pomeni, da bi lahko rastline dobile vodo le, če bi se celotne rastline neposredno dotikale vode. To bi bilo za rastline skoraj nemogoče! Tako se je razvil poseben sistem, da lahko črpajo vodo iz zemlje in jo pošiljajo navzgor, do svojih nadzemnih delov. Rastlina premaga gravitacijo s pomočjo kapilarnega delovanja, difuzije in osmoze. Tako vodo vleče navzgor, proti vrhu rastline.

pexels joey kyber 255966
pexels teona swift 6913470

Ker imajo listi nižji vodni potencial od korenin, vodo vlečejo iz korenin proti sebi. K vodnemu potencialu poleg sile teže najbolj prispevata pojava difuzije in osmoze. Pri difuziji gre za gibanje molekul vode iz mesta kjer je vode več, na mesta kjer je vode manj. Z osmozo pa opisujemo pojav, kjer voda prehaja od tam kjer je manj topljenih snovi v vodi do tam, kjer jih je več. Velik vpliv na transport pa ima tudi izhlapevanje vode iz listov, ki vpliva na tlak v rastlini.

Ko ste podrobneje spoznali procese, ki jih rastilna izvaja, da lahko pije vodo vas lepo vabim, da opravite še enostaven poskus barvanja cvetlic in to opazujete srkanje vode na lastne oči. Gre za enostaven DIY poskus, ki ga lahko izvedete doma z otroci in to le s preprostimi kuhinjskimi pripomočki. Opis in video najdete tukaj.0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

*

© InnoBox 2020

Kontakt

Pišite nam sporočilo. Odgovorili vam bomo v 24 urah.

    Log in with your credentials

    Forgot your details?