tumbnail znanstveno ozadje 1

Ste se z otroci že kdaj pogovarjali, kaj sploh kri je in kaj počne? Včasih ni najlažje razložiti nekaterih stvari tako, da bi nas otroci razumeli. Zato sem ti pripravila kratek opis, ki je tudi otrokom zanimiv in si ga lahko skupaj preberete. Da se še kaj novega naučimo, kajne. 😊 

P.s. za tiste bolj vizualne smo pripravili video na to temo.
Umetna kri.00 23 14 16.Still012 1

Kaj je kri in kaj počne? Kri je potrebna, da nas ohrani pri življenju. Prenaša kisik in hranila v vse dele telesa, da lahko še naprej delujejo. Prenaša tudi ogljikov dioksid in druge odpadne snovi v pljuča, ledvice in prebavni sistem, ki jih je treba odstraniti iz telesa. Bori se tudi proti okužbam in prenaša hormone po telesu.
Kri je sestavljena iz krvnih celic in plazme. Plazma je rumenkasta tekočina, ki vsebuje hranila, hormone, beljakovine in odpadne snovi. V krvi pa najdemo še različne vrste krvnih celic, kot so bele in rdeče krvničke. Vsaka vrsta teh krvnih celic ima svojo nalogo.

Umetna kri.00 23 37 06.Still014

Z vsakim srčnim utripom srce črpa kri po našem telesu in prenaša kisik v vsako našo celico. Po dostavi kisika se kri nato vrne v srce. Srce pa nato pošlje kri v pljuča, da pobere še več kisika. In ta cikel se ponavlja znova in znova. Zanimivo pa je, da imamo sesalci – tudi človek, kri rdeče barve. Medtem, ko imajo žuželke kri rumenkaste ali celo zelenkaste barve. To pa zato, ker žuželke nimajo rdečih krvničk. Te vrsti pri žuželkah pravilno ne pravimo kri, ampak hemolimfa. Žuželke nimajo žil, ampak hemolimfa obliva organe v notranjosti telesa oziroma v telesnih votlinah.

Zdaj, ko ste podrobneje spoznali kri vas pa lepo vabim, da si ogledate še kako si lahko kri tudi naredimo. Umetno seveda 😊 Gre za enostaven DIY poskus, ki ga lahko izvedete doma z otroci in to le s preprostimi kuhinjskimi pripomočki. Opis in video najdete tukaj.

0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

*

© InnoBox 2020

Kontakt

Pišite nam sporočilo. Odgovorili vam bomo v 24 urah.

    Log in with your credentials

    Forgot your details?