Thumbnail umetna kri 1 1

S pustom za vogalom, otroci že nabirajo ideje za svoje pustne maske. Mame pa tekamo po trgovinah, da bi lahko te želje zadovoljile, seveda 😊 Čeprav je zadnje čase v navadi, da se kostum kar kupi, moram priznat, da imam krasne spomine na svoje otroštvo, ko sva z očetom sama pripravljala pustne maske. Najlepše spomine pa imam na to, kako sva skupaj ustvarjala in se zabavala. Nočem, da so moji otroci oropani tega veselja ustvarjanja s starši, zato navadno kombiniram. Z nakupom kostuma si olajšam delo in predvsem prihranim veliko časa. Kakšno malenkost, dodatek k maski pa z otroci doma skupaj ustvarimo.

Umetna kri.00 19 12 24.Still011

Letos je padla ideja – vampirska družina. Ker sami kostumi niso nič zahtevnega smo si vzeli čas, da si pripravimo svojo kri. Gre za zabaven eksperiment, kjer iz čisto preprostih kuhinjskih pripomočkov pripravimo pravo tekočo kri. Pa še užitna je, tako se ne rabim sekirat, če jo kakšen vampirček malo popije.

Ker gre za kemijski poskus, kjer z dodajanjem sestavin vodi spremenimo gostoto in barvo ter jo spremenimo v »kri«, lahko za to uporabljate prave laboratorijske pripomočke. Če le teh nimate, se brez težav doma znajdete s pripomočki, ki so v domačem gospodinjstvu. 

Za tiste bolj vizualne smo pripravili tudi video navodila.

PRIPRAVITE SI:
1 merica za tekočine (LABORATORIJSKI PRIPOMOČEK: brizga)
2x manjši kozarec za vlaganje s pokrovom (LABORATORIJSKI PRIPOMOČKI:  2X  epruveta s pokrovčkom)
1x kozarec
1x šalica
1x čajna žlička
1x žlica za mešanje
Papirnate brisačke
Grelnik vode
1x rdeča jedilna barva
1x čajna žlička kakava v prahu  
1x čajna žlička kurkume
20g sladkorja v prahu

Umetna kri.00 20 03 17.Still003

Pa začnimo! Zavremo 50 ml vode in jo zlijemo v šalčko. Iz šalčke odmerimo 15 ml vroče vode in jo natočimo v kozarec. V kozarec z vodo dodamo 10 čajnih žličk sladkorja v prahu in dobro premešamo. S tem smo si pripravili sladko raztopino.

Umetna kri.00 20 34 21.Still004

Pripravimo si 2 kozarčka za vlaganje s pokrovčkom. Če imamo, pri tem koraku lahko uporabimo laboratorijske epruvete s pokrovčki. V vsak kozarec za vlaganje odmerimo 6 ml sladke raztopine (če nimamo tako natančne merice, odmerimo eno jedilno oz. jušno žlico sladke raztopine). Tik preden jo odmeriš, jo še enkrat dobro premešaj.

Umetna kri.00 20 48 02.Still005

V prvi kozarec za vlaganje dodamo pol čajne žličke kakava in 10 kapljic rdeče barve.
Za pripravo druge – rumene krvi, se primerno pripravimo. Čajno žličko obrišemo s papirnato brisačko, da se snovi ne bosta mešali med seboj. V drug kozarec za vlaganje dodamo pol čajne žličke kurkume.

Oba kozarčka za vlaganje /epruveti dobro zapremo in pretresemo. Tako smo naredili kri! Rdeča je kot naša, človeška, rumena pa izgleda kot kri žuželk.

Če gostota krvi ni čisto prava, postopek ponovite in se malo poigrajte s količinami. Včasih je treba kemijski poskus večkrat opraviti, da pridemo do najboljšega rezultata. 😊

Umetna kri.00 23 14 16.Still012

Ste se z otroci že kdaj pogovarjali, kaj sploh kri je in kaj počne? Včasih ni najlažje razložiti nekaterih stvari tako, da bi nas otroci razumeli. Zato sem ti pripravila kratek opis, ki je tudi otrokom zanimiv in si ga lahko skupaj preberete TUKAJ. Da se še kaj novega naučimo, kajne 😊  

0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

*

© InnoBox 2020

Kontakt

Pišite nam sporočilo. Odgovorili vam bomo v 24 urah.

    Log in with your credentials

    Forgot your details?